top of page

Szoptatási nehézségek

A szoptatás természetes dolog és a legtöbb nő képes is rá. Vannak, akiknek az első naptól könnyedén sikerül, de előfordul, hogy nehézségekkel kell szembenézni. A sikeres szoptatást akadályozó problémák jelentkezhetnek a baba illetve az anya oldaláról is.

Aluszékony csecsemő- sárgaság

Az újszülöttek nagy részénél az első héten alakul ki az élettani sárgaság, amely aluszékonysággal társulhat. Mivel ilyenkor a baba nehezen ébreszthető és hamar elfárad, elalszik, ezáltal kevés anyatejhez jut. Emiatt szükség van a baba ébresztgetésére, ami ne kellemetlen ingerekkel, hanem gyengéden történjen: a kéz, láb finom masszírozásával, anya mellkasára helyezéssel. De segíthet a tisztába tevés is.

Koraszülöttek és kis súlyú újszülöttek

Ezek a csecsemők gyakran túl gyengék a hatékony szopáshoz, Ilyenkor a szoptatást a gyakori fejés pótolja, a kis mennyiségű lefejt tejet kis kanállal lehet adni a csecsemőnek.

A sikeres szoptatáshoz elengedhetetlen a szoros bőr-bőr kontaktus, amikor az anya a meztelen csecsemőt a mellei között tartja.

Tejkiürülési nehézségek

Ilyenkor a csecsemő szopása megfelelő, a tejtermelődés zavartalan, azonban a tejadó reflex gátlás alatt van. Ezt a gátlást a stressz, aggódás, félelem, kimerülés, fájdalom válthatja ki. Kerülni kell azokat a szituációkat, amelyek gátolhatják a tejleadó reflexet, A tejkiürülést segíti a gyengéd masszírozás a mell felső részétől a bimbó felé haladva.

Túltelítődés

Túltelítődéskor a mellbimbó elsimul, a bimbóudvar feszessége miatt az újszülöttnek nehézséget okozhat, hogy azt megfelelően szájába vegye szoptatáskor. Szoptatások előtt egy jó meleg zuhany, vagy meleg borogatás oldja a feszességet, Érdemes szoptatás előtt fejéssel fellazítani a bimbóudvart, hogy a csecsemő könnyebben szájába vegye. A túltelítődést megelőzhetjük a rendszeres, gyakori szoptatással.

Sebes mellbimbó

Szoptatás alatt a mellbimbó komoly fizikai terhelésnek van kitéve, a baba nyelve súrlódik, dörzsöli a mellbimbót. A szoptatás első napjaiban általában számíthatunk bizonyos fokú mellbimbó-érzékenységre. Ahogy a kisbaba ínye megszorítja a mellbimbót és szívni kezdi, ez kellemetlen érzést okozhat, amely azonban néhány nap alatt megszűnik. A kisebesedéshez a helytelen mellre tétel, a nem megfelelő szoptatási technika vagy a csecsemő szájának anatómiai eltérése (ajak vagy szájpadhasadék), fertőzés, lenőtt nyelv vezethet. Ilyenkor a fájdalom miatt ajánlott többször rövid ideig szoptatni. Nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő mellrehelyezésre. Javasolt a szoptatási helyzet változtatása, hogy a szoptatáskor az emlőbimbó más és más részét érje a nyomás.

Hagyja minél többet fedetlenül „levegőzni” az emlőbimbót, legalább éjszakára. Ha indokolt, a bimbót lanolin tartalmú bimbóvédő krémmel lehet kezelni.

Mellgyulladás

A gyulladás kialakulhat fertőzés, kisebesedett emlőbimbó, a pangó tej, külső leszorítás miatti tejcsatorna elzáródás valamint nem hatékony ürülés következtében. A mellgyulladást hirtelen fellépő magas láz, hidegrázás a mell fájdalmas feszülése, végtagfájdalom, elesettség kísérheti.

Teendő mellgyulladás esetén

Hasznos lehet a meleg zuhany, a meleg borogatás (elektromos melegítő párna, forró vizes palack) valamint a szoptatási helyzetek változtatása, hogy a gyulladt rész könnyebben tudjon ürülni. Sokat segít a pihenés, ágynyugalom, megfelelő folyadékbevitel. Akármilyen fájdalmas is, a szoptatást nem ajánlott abbahagyni, mert ez a gyulladás súlyosbodásához vezethet. Szoptatás előtt gyengéden masszírozza a gyulladt területet a bimbó irányába.

Szoptatás után pedig hideg borogatás (nem jegelés) alkalmazható a fájdalom és gyulladás csökkentésére.

Ha mindezekre nem történik javulás, és a láz is tartósan fenn marad – orvosi javaslatra- antibiotikum szedése válhat szükségessé. A legtöbb antibiotikum mellett folytatható a szoptatás.

Cumizavar

Más technikára van szükség cumisüvegből való szopás és mellből való szopizás során. A babát összezavarhatja, ha felváltva kap cumit és mellet. Egyre nyűgösebbé válhat, csökken a szopás hatékonysága, és végül elutasíthatja a szoptatást. A cumizavart megelőzhetjük, ha kerüljük a játszócumi használatát illetve, ha pótlásra lenne szükség, azt pohárból vagy kiskanállal adjuk a babának.

Szopási sztrájk

A szopási sztrájk jele lehet, ha a már ügyesen szopó baba szopás közben el kezd sírni, megfeszíti magát, vagy egyszerűen csak elengedi a mellet, elfordítja a fejét. Ez általában néhány napig tart, aztán ugyanúgy szopik, mint előtte.

Okozhatja:

  • Anya megváltozott illata (új parfüm, testápoló stb. használata)

  • Menstruáció jelentkezése vagy újabb terhesség)

  • Fogzás, betegség (középfülgyulladás)

  • Emésztési problémák

  • Anyai stressz

  • Zavaró szoptatási körülmények (pl. hangzavar)

  • Cumi használata

Teendő: A zavaró körülmények kiiktatása, nyugodt körülmények biztosítása, szoptatási helyzetek változtatása, bőr-bőr kontaktus megteremtése.

Lapos, vagy befelé fordult emlőbimbó

Az emlőbimbók formája különböző lehet. A lapos, vagy befelé fordult emlőbimbó ugyan nem akadálya a szoptatásnak, de nehézséget okozhat a babának.

Teendő:

Közvetlenül a szoptatások előtt egy kis előfejéssel fellazítható a mell annyira, hogy a csecsemő megfelelően rá tudjon harapni. Ilyenkor hatékony lehet a mellszívó használata.

Segíthet a bimbókiemelő is, amit napközben a melltartóban kell viselni. A bimbóvédő alkalmazása nem javasolt, mert ronthatja a baba szopási technikáját.

Kevés anyatej

Ha már nem érzed olyan feszesnek a melled, mint tejtermelődés beindulásakor, nyugtalan a babád szopás után, már egy mellből nem lakik jól, vagy gyakrabban szeretne szopni, azt gondolod, hogy nem elég számára a tejed. Ez gyakran téves megítélés.

Elégtelen anyatej termelés valódi jelei:

  • A terhesség alatt és szülés után sem következik be a mellek mirigyesedése

  • A szülés utáni napokban elmarad a tejbelövellés.

  • A baba szopási készsége megfelelő, az anya szoptatási gyakorlata jó, a baba súlya mégsem gyarapodik.

  • A baba általában minden szoptatás után sír, nem nyugszik el a mellen sem.

  • Nincs naponta 5-6 pisis pelenka, és kevés a székletek száma.

Intenzívebb szoptatással, gyakori mellretétellel, a szoptatási testhelyzetek váltogatásával fokozható az anyatej termelés.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page