top of page

A várandóság alatti életmód

A gyermekvállalás nemcsak öröm, hanem óriási felelősség is egyben. Éppen ezért tudatosan készülni kell rá már a várandósság előtt és alatt is. A tudatos felkészülés, a tervezés, az odafigyelés nemcsak a terhességet teheti zavartalanabbá, de a magzatnak is optimális feltételeket teremt a méhen belüli fejlődéshez és hozzájárulhat a problémamentes szüléshez. A várandósság során az első három hónap döntő fontosságú, mivel ekkor alakulnak ki a magzat szervei, szervrendszerei. Ezért lehetőség szerint ki kell iktatni minden ártalmas tényezőt, amely a magzat fejlődésében zavart okozhat. Ennek érdekében olyan egészséges életmódot kell követni, amely alkalmazkodik a megváltozott fizikai állapothoz.

Táplálkozás

A fejlődő magzat tápanyagforrását az anyai szervezet biztosítja, ezért kell nagy figyelmet fordítani a kismama táplálkozására. Olyan minőségi étrend összeállítására kell törekedni, amely kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag, és szélsőségektől mentes. Optimális esetben a testsúlygyarapodás nem haladja meg a 10-12 kg-t. Ezt a többletsúlyt a magzat, a méhlepény, a magzatvíz, valamint a felszaporodott zsírszövet, vér és víz tömege adja. A fokozott túlsúly növeli a magas vérnyomás, a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség és a koraszülöttség kockázatát, illetve a szülési komplikációk kialakulásának valószínűségét. A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre a szervezetnek leginkább szüksége van a terhesség alatt:

  • Kalcium: a magzat csontozatának és fogazatának építőeleme. Forrásai: a tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia.

  • Cink: a vércukorszint szabályozásában vesz részt. Forrása: húsok, hüvelyesek, tojás.

  • Vas: oxigénszállításban van szerepe. Forrásai: húsok, belsőségek hüvelyesek, brokkoli spenót (és egyéb zöldfőzelékek), tojás.

  • Jód: fontos szerepet játszik a vérkeringés, és az anyagcsere szabályozásában, a pajzsmirigy hormonok termelésében. Forrásai: hal, só, kagyló, friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.

  • Folsav: a terhesség első 12 hetében van nagy szüksége a szervezetnek. Nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez, az idegrendszer és a gerinc helyes fejlődéséhez. Forrása: spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, burgonya, karfiol, aszalt gyümölcsök, banán.

  • C-vitamin: erősíti a szervezet ellenálló képességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását. Forrásai: narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, fekete és piros ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.

  • E-vitamin: izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges. Forrása: növényi olajok, olajos magvak.

  • D-vitamin: segíti a kalcium és foszfor felszívódását a szervezetben, elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez. Forrásai: növényi olajok, olajos magvak, hal, máj és tojás.

Az ételeken kívül figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékbevitelre, de tartózkodni kell a cukrozott szénsavas üdítő italok, gyümölcslevek fogyasztásától. Ajánlott naponta többször keveset enni, mert ez tartja egyensúlyban a vércukorszintet. A magzatvédő vitamin szedésével, egyes fejlődési rendellenességek kialakulását is megakadályozhatjuk. Célszerű kerülni a túlzott cukor- és sófogyasztást, a mesterséges édesítőszereket, a nyers húsból és tojásból készült ételeket, a mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket.

Káros szenvedélyek

A várandósság alatti dohányzás oxigénhiányt okozhat a magzatnál, így fejlődése is elmarad az átlagostól. A passzív dohányzás ugyanúgy káros a magzatra, ezért a környezetünkben élőknek, családtagoknak erre tekintettel kell lenni. A drogfogyasztásnak szintén súlyos következményei vannak, vetélést, magzatkárosodást okozhat. A terhesség alatti alkoholfogyasztás bizonyítottan károsan hat a magzat testi és idegrendszeri fejlődésére. Az alkohol és drogfogyasztás a várandós döntési és ítélőképességét is negatívan befolyásolja. Az ilyen felelőtlen magatartás a későbbiekben is hatással lesz a gyermekre (csökkent értelmi képesség, tanulási nehézség, magatartási zavarok.) Nem érdemes kockáztatni!

Gyógyszerszedés

A várandósság alatt törekedni kell arra, hogy minél kevesebb gyógyszert szedjen a leendő anya. Bár a gyógyszerek leírásában a legtöbb esetben az olvasható, hogy szedésük nem ajánlott a terhesség alatt, egyértelmű magzatkárosító hatása csak viszonylag kevés gyógyszernek van. Éppen ezért nem árt tudni, hogy a különféle betegségek által okozott tünetek (pl. láz) gyakran többet ártanak, mint a gyógyszerek. Ha bármilyen alapbetegségből eredően gyógyszert kell szedni, akkor erről a háziorvossal, szakorvossal konzultálni kell.

Munkavégzés

A terhesség alatti munkavégzés folytatása munkakörtől függ. A nehéz fizikai munkától tartózkodni kell és nem ajánlott a stressznek, fertőzésnek, vegyszereknek, sugárzásnak kitett helyen dolgozni a várandósnak. Munkajogi törvények szabályozzák, hogy milyen munkakörben és milyen feltételek mellett foglalkoztatható a kismama.

Testmozgás

Aki a terhesség előtt nem sportolt aktívan, az ne a gyermekvárás idején kezdjen bele. A sportosabb beállítottságúaknak nem kell felhagyni a testmozgással, de a megerőltető gyakorlatoktól tartózkodni kell. Kerülendők a rázkódással, ütődéssel járó sportok és a labdajátékok. A leginkább ajánlott testmozgás a gyógytornász által irányított és ellenőrzött terhestorna, amely javítja a keringést és a testtartást, a légzőgyakorlatok pedig megkönnyítik a szülés folyamatát. Javasolt testmozgás lehet még az úszás és a séta a friss levegőn. Fontos szempont: csak annyi testmozgás a hasznos, ami a kismamának jól esik és a szervezete is jól visel. A megfelelő életmóddal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a megszületendő gyermek a lehető legjobb esélyekkel kezdje az életét.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page