top of page

Baba betegségek 2. rész

Láz

A láz a testhőmérséklet megemelkedésével járó állapot. Nem betegség, hanem tünet, a szervezet védekező reakciója valamilyen betegség, gyulladás, fertőzés ellen. A védőoltások is járhatnak lázzal, és magasabb testhőmérsékletet okozhat pl. a túlöltöztetés vagy napszúrás is. A láz tünetei: meleg test, kipirult arc, bágyadtság.

A normális testhőmérséklet 36,5- 37 C° között van. 37-38 °C között hőemelkedésről, 38-39 °C között lázról, 39 °C felett magas lázról beszélünk - ezek a hónaljban mért értékek.

Mivel csecsemőkorban a lázmérést biztonsággal a végbélben mérhetjük, az így kapott értékéből 0,5 °C-ot le kell vonni.

A lázméréshez használhatunk hagyományos higanymentes lázmérőt vagy digitális hőmérőt.

Láz esetén a gyors és hatékony lázcsillapítás elengedhetetlen. Lázcsillapításra a leggyakrabban használt gyógyszerkészítmények:

- paracetamol tartalmú ( pl. Panadol, Benuron)

- ibuprophen tartalmú (pl. Algoflex baby, Nurofen)

- amidazophen származék (Germicid C végbélkúp).

Magas láz esetén a lázcsillapító adása mellett hűtőfürdőt alkalmazhatunk. A hűtőfürdőhöz a gyermeket tegyük testhőmérsékletű vízbe, amit folyamatosan hűtsünk, amíg langyos nem lesz, és közben folyamatosan locsolgassuk a baba testét. A lázas gyermeket nem kell vastagon betakarni, mert az a hőleadását akadályozza. Gondoskodjunk a folyamatos folyadékbevitelről.

Kiütések

Tejkiütés

Anyatejjel táplált babáknál- főként az arcon- pattanáshoz hasonló kiütés jelentkezhet, amit az anyatejben található anyai hormonok okoznak. Ezek többnyire rövid időn belül maguktól elmúlnak.

Pelenkakiütés

A csecsemőkori pelenkakiütés a popsi területén előforduló piros, gyulladt elváltozás, amit a megváltozott széklet, pl hasmenés, egyes ételek, a fogzás vált ki. A baba bőrét minden pelenkázáskor alaposan le kell mosni lehetőleg tiszta vízzel, majd be kell kenni a popsit védőkrémmel.

Melegkiütés

Nagy melegben tapasztalható a melegkiütés, amit a verejtékmirigyek elzáródása okoz, és általában apró kiütések formájában jelentkezik többnyire a nyak, mellkas területén. Segíthet, ha napközben többször megmosdatjuk a babát, és lenge, jól szellőző, lehetőleg pamut alapanyagú öltözéket adunk rá.

Koszmó

A koszmó ( seborrhoea) a baba fejbőrén található sárga, pikkelyszerű felrakódás, amit a bőr fokozott faggyútermelése vált ki. Kezelése: a hajas fejbőrön található felrakódást természetes olajjal, koszmó elleni samponnal és szaliciles krémmel távolíthatjuk el. Hajmosás után a baba haját hajkefével fésüljük át, vagy frottírtörülközővel finoman dörzsöljük át, ami kíméletesen távolítja el a kezelés során felpuhult pikkelyeket.

Ekcéma

Az ekcéma száraz, érdes, vöröses, viszkető bőrelváltozás. Leggyakrabban a baba karjain, lábain, arcán, hajlataiban jelenik meg. Az ekcéma kialakulását egyes ételek ( pl. tej, tojás, citrusfélék), különféle allergének (házi por, pollen, penész, állatszőr), kozmetikumok, vegyszerek okozzák. A kialakulásában hajlamosító tényező az érzékeny, száraz bőr.

Az ekcéma kezelése

- A legfontosabb a kiváltó ok kiiktatása a baba életéből, étrendjéből.

- A fürdetés langyos vízben, gyógyszertári fürdetőkrémmel, rövid ideig történjen.

- Fontos a száraz bőr rendszeres hidratálása.

- Természetes alapanyagú (pamut) ruhanemű használata.

- Illatanyag mentes mosószer és sensitív öblítő használata

- Túlöltöztetés, izzadás elkerülése

- Súlyosabb esetben szteroidokat tartalmazó kenőcs alkalmazása

Fogzás

Fél éves kor körül bújnak ki az első tejfogak: elsőként a középső majd oldalsó metszőfogak bújnak elő, ezt követik a kisőrlők, a szemfogak, végül hátsó kisőrlők. A fogzás menete egyénenként változó, de legkésőbb 3 éves korra kibújik az összes tejfog.

A tejfogak áttörését, a fogzást kisebb panaszok kísérhetik: nyűgösség, nyálzás, étvágytalanság, hígabb széklet, hőemelkedés, mérsékelt láz fordulhat elő. A fogíny duzzadt, a gyermek mindent szájába vesz, rágcsál- játékot, öklét.

A fogmosást már az első fogak kibújása után el lehet kezdeni. Ezt eleinte az ujjunkra tekert gézzel, puha pelenkával, vagy ujjra húzható fogkefével végezhetjük el. Később már adhatunk gumiszerű babafogkefét a gyermeknek, amit rágcsálhat. Másfél éves korban szoktathatjuk a gyermeket fogkefére nyomott picike babafogkrémmel való fogmosásra. A fogak védelme miatt ne adjunk a gyermeknek cukrozott italokat, főként ne cumisüvegből.

Szemgyulladás

Az újszülött, fiatal csecsemő szemgyulladása hátterében gyakran könnycsatorna elzáródás áll. Ennek tünetei a fokozott könnyezés, váladékozás, visszatérő szemgyulladás.

Teendő: a szem tisztántartása, a szemrésből a váladék rendszeres eltávolítása felforralt, lehűtött vízzel. Segíthet a belső szemzug ujjbeggyel történő masszírozása is. Orvosi javaslatra antibiotikumos szemcseppet használhatunk. Visszatérő gyulladás esetén szakorvos által végzett könnycsatorna átmosására vagy tágítására lehet szükség.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page