top of page

Baba betegségek 1.rész


Emésztőrendszert érintő elváltozások

Bukás

A bukás viszonylag gyakori, és általában normális jelenség a csecsemőknél. Ilyenkor az elfogyasztott anyatej/tápszer visszafolyik a nyelőcsőbe. A bukást az válthatja ki, ha a baba egyszerre túl sokat szopott, túl gyorsan evett, vagy esetleg sok levegőt nyelt evés közben. A bukás többnyire közvetlenül evés után jelentkezik, de előfordulhat 1-2 órával az étkezés után is. A bukás mennyisége általában ijesztően soknak tűnik, valójában legtöbbször csak néhány ml az eltávozott mennyiség. Ha a bukások ellenére a baba súlya jól gyarapszik, jó kedélyű, nem nyűgös, akkor különösebb aggodalomra nincs ok, kezelésre nincs szükség. A bukások fél-egyéves korra megszűnnek, de már a sűrűbb, pépes ételek (pürék) bevezetése után is jelentősen csökkennek.

A gyakori bukások hátterében ritkán súlyosabb betegség is meghúzódhat, mint például a gyomorszáj szűkület. Ez a betegség 4-7 hetes, főként fiú csecsemők körében fordul elő, és kezelése sebészeti beavatkozást igényel.

Teendők a bukások megelőzésére

- Etessük a babát inkább többször, de kisebb mennyiségekkel. Ha mohón eszik, etetés közben is büfiztessük, de evés után mindenképpen tartsuk hosszabb ideig függőleges helyzetben.

- Emeljük meg a kiságy feji részét hogy a felső testrész fekvő helyzetben kicsit magasabban legyen, ezáltal a visszafolyást megakadályozhatjuk.

- Anyatejes babáknak elősűrítőt ( szentjánoskenyérfa mag) adhatunk, tápszeres babáknál AR tápszert ( antirefluxos ) válasszunk.

Kóros állapotnak tekintjük, ha a bukások rendszeressé válnak, a visszafolyt gyomortartalom maró érzést okoz a nyelőcsőben, ami kifejezett fájdalommal járhat. Ilyenkor a csecsemő súlyfejlődése megtorpanhat és akár súlyvesztés is felléphet.

Hasfájás

Csecsemőkori hasfájás okai:

- szoptatás közben sok levegőt nyel a baba és a levegőbuborékok feszítik a pocakját

- a szoptató anya által elfogyasztott puffasztó, fűszeres ételek, nagy mennyiségű tejtermék az anyatejbe kiválasztódva görcsöket okozhatnak a babának.

- túletetés vagy mohó evés

- emésztőrendszer éretlensége

A hasfájós baba keservesen, fájdalmasan sír, lábát gyakran a hasához húzza, pocakja kemény.

A tünetek általában ugyanabban a napszakban – késő délután- jelentkeznek. A hasfájás pár hetesen kezdődhet és 3 hónapos kor után fokozatosan megszűnik. A hasfájás nem betegség, csak egy tünet, amelyet különböző praktikákkal enyhíthetünk.

Teendők hasfájás esetén

- Többször büfiztessük a babát, ne csak a szoptatás/etetés végén, hanem szüneteket tartva, akár szoptatás közben is.

- Néha elegendő, ha felvesszük, magunkhoz öleljük a babát, a testközelségtől rövid időre biztosan megnyugszik

- Kólikás tartás – a babát az alkarra fektetjük pocakkal lefelé

- tegyünk meleg párnát a hasára, vagy fürdessük meg meleg (37 fokos) vízben

- gyógyhatású készítmények alkalmazása (pl. Espumisan, Infacol, Biogaia, Colief)

- has masszírozás (babamasszázs) vagy tornáztatás

Hasmenés

A baba széklete nagyon sokféle lehet. Anyatejes babák széklete mustársárga színű, laza állagú, jelentkezhet naponta több alkalommal, de az ötnaponkénti széklet is elfogadott, ha a csecsemő nyugodt, és könnyen üríti a székletet. A tápszerrel táplált csecsemők széklete összeállóbb, a tápszer összetételétől függően lehet sárgás, de zöldes is. Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha a széklet gyakoribbá, hígabbá, folyósabbá válik, ettől gyakran a popsi területe kipirosodik, felmaródik.

A csecsemőkori hasmenésnek okai: - bakteriális vagy vírus fertőzések ( az egyik legsúlyosabb a Rotavírus fertőzés) - táplálékallergia ( tejallergia) - bizonyos gyümölcsök túlzott fogyasztása - antibiotikumos kezelés - fogzás

A hasmenés azért válhat veszélyessé, mert a csecsemő a folyadékvesztés miatt hamar kiszáradhat.

Teendők hasmenés esetén:

- Az első és legfontosabb teendő a folyadékpótlás, amellyel a kiszáradás elkerülhető. Kis csecsemőknél a szoptatás/ tápszer adása folytatható Nagyobb csecsemőknél a folyadékpótlás (víz, tea) mellett könnyű, diétás étrend javasolt (főtt krumpli, főtt sárgarépa, reszelt alma, babán) - probiotikum adása (pl. Normaflore, Pro+Kid, Lactiv Baby ), amely visszaállítja a normál bélflórát.

Ha a hasmenéshez más tünet is társul, mint a láz, hányás, véres széklet, fájdalom, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Szorulás, székrekedés

Székrekedés esetén a baba a székletét csak nehezen tudja kiüríteni, ilyenkor a széklet állaga kemény, néha már bogyószerű. A baba erőlködik, a ­székrekedés fájdalmat okozhat számára. Az anyatejes babák 4-5 naponta jelentkező székletét nem tekintjük szorulásosnak, hiszen ilyenkor is laza a széklet, és könnyen távozik. A ritka székletet az okozza, hogy a csecsemő szervezete az anyatejet teljes mértékben hasznosítja.

Székrekedés kezelése:

- sokat segíthet a has masszírozása (az óramutató járásával megegyező irányú körkörös mozdulatokkal) és a lábtorna (a behajlított lábak közelítése a hashoz, majd a lábak kinyújtása) ­ - szélcső alkalmazása segítheti a gázok és ezzel együtt a széklet távozását­. - gyógyszer készítményeket adását beszéljük meg a gyermekorvossal (pl. glicerinkúp, speciális, babáknak adható székletlazító készítmények pl. Laevolac). - ha már kap hozzátáplálást a csecsemő, akkor – életkortól függően- székletlazító gyümölcsöket (őszibarack, meggy, szilva) adhatunk a babának.

Szájpenész

A szájpenész egy gomba okozta fertőzés a száj nyálkahártyáján, ami fehér lepedék formájában jelenik meg. Kezelése gombaölő szerrel (bórax-glycerin, nystatyn) történik, amit a szájpenész megszűnéséig naponta több alkalommal kell alkalmazni. A mutatóujjra tekert gézlapra kell önteni kevés folyadékot, ezzel kell alaposan áttörölni a baba száját az étkezések előtt.

Mivel a gomba az emésztőrendszerbe is bekerül, a gombás fertőzés tünetei megjelenhetnek a végbél környékén is, amit Canesten krémmel kezelhetünk.

Szájpenész esetén nagy figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésre (mellbimbó, cumi, rágóka)

Folytatjuk!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page