top of page

A csecsemő gondozása


Pelenkázás

A pelenkázás az egyik leggyakoribb gondozási művelet. A pelenkacserét minden étkezés előtt végezzük el, (ez napi 5-8 alkalom) ill. étkezéstől függetlenül minden alkalommal, amikor azt tapasztaljuk, hogy a baba bekakilt. Pelenkázáskor a szennyezett bőrfelületet tisztítsuk meg: széklet esetén langyos szappanos vízzel, más esetben elegendő popsitörlővel. A szárazra törölt bőrre vékony rétegben vigyük fel a popsikrémet.

A pelenkáknak háromféle típusa van: eldobható pelenka, hagyományos textilpelenka és mosható pelenka.

Az egyszer használatos, eldobható pelenka használata egyszerű, praktikus, jó nedvszívó képességgel rendelkezik. Mérete a csecsemő súlyához igazodik, ezt mindig vegyük figyelembe a vásárláskor. A túl kicsi pelenka kényelmetlen a baba számára, a túl nagy méretű pelenka használatánál a pelenka tartalma kifolyhat.

A textilpelenkához gumibugyira vagy megkötős pelenkavédőre van szükség. Ezt a típust már kevesen használják.

Mostanában egyre nagyobb teret hódít a mosható pelenka, amely két fő részből áll. egy belső nedvszívó részből, ami felszívja a pisit és magában tartja és egy külső nedvességzáró részből, ami megakadályozza, hogy átázzon a pelenka. A mosható pelenka környezetbarát, gazdaságosabb megoldást jelent.

Fürdetés

A fürdetés a napi rituálé része, ezért lehetőleg azonos időszakban történjen, akár reggel, akár este. A nagyobb, kúszó-mászó csecsemők esetében a napközbeni szennyeződés eltávolítására az esti időszak a praktikusabb a fürdetés szempontjából. A fürdetés előtt készítsünk elő mindent, amire szükségünk lesz: fürdővíz, fürdetőszer fürdőlepedő, tiszta ruha, pelenka stb. A fürdőhelyiség hőmérséklete 24-25 fokos, a víz hőmérséklete 36-37 fokos legyen. Újszülöttek esetében nem ajánljuk a kereskedelemben kapható fürdetőszerek használatát, helyette a gyógyszertárban beszerezhető fürdetőkrémmel fürdessünk, ez megfelelően tisztítja, ápolja a baba bőrét.

A fürdetéshez a pelenkázón vetkőztessük le a babát. Olajozásra nincs feltétlenül szükség, a dundibb babák összeérő hajlatainál, vagy extrém száraz bőrű babáknál, esetleg koszmó eltávolítás esetén alkalmazzuk. A fürdetést kezdjük a hátára fektetett babán, mossuk meg az arcát, hajas fejbőrét, aztán a többi testrészét. Ha elölről megmostuk a babát, fordítsuk hasra és így folytassuk a fürdetést. Fordítsunk nagy figyelmet a nemi szervek és a végbél környékére. A fürdetésnél segítségünkre lehet egy puha mosdókesztyű, vagy törlőkendő.

A babát mindig tartsuk biztosan úgy, hogy a feje, arca ne érjen a vízbe. Újszülött babáknál ügyeljünk arra, hogy a köldökcsonkot ne érje víz.

A fürdetés ne tartson sokáig, Ha kiemeltük a babát a vízből, nagyméretű törölközőbe bugyolálva alaposan itassuk fel a nedvességet a bőréről és töröljük szárazra a hajlatokat és a láb- és kézujj-közöket. Ha a baba bőre száraz, hámló fürdetés után hidratáló krémmel kenjük át a testét.

Köldök kezelés

A baba megszületésekor a köldökzsinór elvágása után a köldökön egy csonk marad, amely 1-2 hét alatt leszárad, leesik. A köldök kezeléséről a szülészeti intézmények eltérően rendelkeznek. A régóta ismert módszer szerint a köldökcsonkot alkoholos letörlés után fertőtlenítő hintőporral szórjuk be. Az újabb javaslatok szerint a köldökcsonkot hagyjuk magától leszáradni. Kezelést csak akkor alkalmazzunk, ha gyulladásos tünetek jelentkeznek. Fontos, hogy a köldököt ne hagyjuk felázni, sem fürdetéskor, sem a pisis pelenka által.

Körömvágás

Az újszülöttek körme gyorsan nő, de mivel lágy, könnyen letöredezik, így lekarmolhatja magát. Lefertőtlenített babaollóval, vagy csipesszel 4-5 naponta vágjuk le a baba körmét. Ezt a kényes műveletet akkor tudjuk könnyen elvégezni, ha a baba nyugodt, pl. alváskor. A lábkörmök lassabban nőnek, ezek visszavágására 2-3 hetente van szükség.

Fültisztítás

Csak a külső hallójáratra kirakódott, látható váladék eltávolítására van szükség, a fültisztítóval ne nyúljunk a gyermek fülébe.

Orrtisztítás

Az orr tisztítására szintén csak akkor van szükség, ha váladék van benne. Sóoldatos orrcsepp használata után a feloldott váladékot orrszívóval távolítsuk el a babba orrából.

Szájüreg tisztítása

A szájüreg tisztítására szájpenész esetén van szükség, amit az ehhez szükséges folyadékkal, az ujjunkra tekert gézlap segítségével tehetünk meg.

Szem tisztítása

A baba szemét a folyamatosan termelődő könny tisztán tartja, így csak váladékozás esetén igényel külön tisztítást. Ilyenkor a szemből a váladékot egy határozott mozdulattal kell kitörölni felforralt és langyosra hűtött vízzel megnedvesített vattával. A törlés iránya a külső szemzugtól a belső szemzug felé az orrgyök irányába. Makacs váladékozás esetén szemcsepp alkalmazása válhat szükségessé.

Levegőztetés

Az újszülött első levegőztetésének időpontja függ az évszaktól, az időjárástól, valamint az újszülött érettségétől. Meleg évszakokban 1-2 hetesen, hűvös időszakban 3-4 hetesen menjünk levegőre a babával. Mindenképpen törekedjünk a fokozatosságra, naponta emelhetjük a kint töltött időt. Először a szoba szellőztetésével kezdjük, majd a babát felöltöztetve néhány percre helyezzük a nyitott ablak közelébe. Huzattól mindenképpen óvjuk. Esős, párás, ködös időben, szélben és -5 fok alatt nem ajánlott a levegőztetés. Mivel az újszülöttek hőszabályozása még labilis, mindig az időjárásnak megfelelően öltöztessük fel a babát. Ha alulöltöztetjük, könnyen megfázik, de a túlöltöztetést is kerüljük el. Télen a bundazsák a legpraktikusabb, nagy melegben egy body is elegendő lehet. Újszülött babára nyáron is adjunk vékony könnyű pamut sapkát. Nyáron feltétlenül óvjuk az erős napsugárzástól, ezért a 11- 15 óra között ne tartózkodjunk vele a szabadban. Mindenképpen használjunk számára magas faktorszámú (50-es) napozókrémet, akkor is, ha árnyékosabb helyen vagyunk. A babakocsiban legyen az évszaknak megfelelő plusz takaró, ha hűvösebbre fordulna az idő, szükség lehet rá.

A levegőztetésre kisebb autóforgalmú csendes helyet, esetleg parkot válasszunk, lehetőleg kerülve a nagyobb áruházakat, bevásárlóközpontokat. A baba levegőztetésére kiválóan alkalmas lehet egy védett terasz, vagy erkély.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page